De heimwee van DJ Emission
plaatje

Binnenkort zal alweer de derde editie van Heimwee losgaan en dat vind ik gaaf. Ik ben geboren in de jaren ´80 en opgegroeid in de jaren ´90, dus dit is pure nostalgie voor mij. Heerlijk. Even terug naar dat gevoel van cassettebandjes, houseparties, trainingspakken met maxies en elkaar helemaal koekwaus de liefde verklaren met je grote ogen.

Om de boel alvast een beetje op te warmen voor die legendarische avond die komen gaat, ben ik speciaal voor jullie de gevaarlijke straten van Den Haag opgegaan voor een pakkend verhaal. En laat me je vertellen, dat is gelukt. In het holst van de nacht liep ik door het centrum, toen hij ineens van het dak afgesprongen kwam met zijn zwarte cape en masker. Alleen was dit geen Batman, want hij droeg een E op zijn borst in plaats van een vleermuis. Het was de redder van menig feest in nood, Emission! Ik mag hem gewoon Nils van Lingen noemen, trouwens.

Van produceren met Octamed, naar Fasttracker en via Fruity Loops naar Ableton en van draaien in bar-dancings in de achterstraatjes van Den Haag tot aan Thunderdome, Mystery Land, Defqon en Dominator…deze gast is niet zomaar een DJ of producer die begonnen is omdat het leuk staat bij zijn skinnyjeans. Nee, Emission is de real deal en ik mocht hem interviewen. Dus, lezen die handel.

Wat is je favoriete kleur?

Hmmm m’n favoriete kleur zal wel rood zijn denk ik, want als ik zwart zeg, krijg je geheid van die ‘zwart is geen kleur’ jankerds. Nee, weet je wat..speciaal voor de jankerds: zwart!

Wat is je favoriete snack?

Een zak Roze Cadillacs van Autodrop houdt het in mijn aanwezigheid niet erg lang vol.

Wat is je favoriete….heheh nee is gekkigheid toch, snap je toch…lol…het echte interview begint nu.

Waarom Heimwee?

Omdat Heimwee.

Kijk, vroeger waren Rotterdam, Den Haag en Amsterdam toch wel de grote spelers als het om het aanbod van houseparty’s in Nederland ging. Locaties zoals de Marathon, Statenhallen, Asta, Houtrusthallen en de Rotonde zijn er niet meer, maar de liefde voor de muziek en de mensen zelf zitten hier nog steeds en zijn nooit verdwenen. Er is nog veel heimwee naar deze periode en dan spreek ik niet alleen voor mezelf.

Het idee voor Heimwee kwam vorig jaar. Ik draaide met enige regelmaat wel oldschool sets in de Pip en de sfeer was hierbij altijd top. Wat ik leuk vond om te zien was dat ik zowel mensen van mijn generatie los zag gaan die duidelijk een nostalgisch gevoel hadden met de tracks die gedraaid werden, maar mensen die de tracks nog nooit hadden gehoord net zo los zag gaan. De muziek roept gewoon een goed gevoel op wat zich na al die jaren blijkbaar nog steeds goed laat vertalen op een dansvloer. Het is muziek voor iedereen en hun moeders.

Pip heeft me toen benaderd met het idee om eens te kijken of we rondom dit gevoel een hele avond konden plannen, in plaats van de ‘vreemde eend in de bijt’ te zijn. Wat betreft de naam wilde ik af van woorden als ’90’s’ ‘Dance Classics’ omdat je het hiermee veels te veel specificeert en mensen dadelijk verwachten dat er de hele avond Vengaboys en 2 Unlimited wordt gedraaid. Er is namelijk veels te veel goeie muziek uit die tijd die nodig weer eens gedraaid moet worden.

Heimwee staat voor het herbeleven van die ‘goeie ouwe tijd’

Wat is jouw aantrekkingskracht tot deze periode in de elektronische muziek?

In de eerste plaats is dat nostalgie. Het was de eerste muziek die ik zelf ‘uitkoos’ na jarenlang de muziek van m’n ouders te luisteren. De eerste bandjes die ik kocht waren die van ‘Turn Up The Bass’. Vooral de eerste twee ‘House Party’ mix cd’s uit die serie heb ik religieus geluisterd en de tracklist vertaalde zich later in mijn eerste ‘wantlist’ vanaf het moment dat ik ging draaien en vinyl ging kopen. Het is een soort soundtrack geworden van de tijd waarin ik een hele nieuwe wereld aan muziek aangeboden kreeg.

Daarnaast vind ik het een hele interessante periode in de elektronische muziek omdat genres nog niet zo vastgelegd en gekaderd waren. Iedereen was aan het kloten met drumcomputers en synthesizers met zijn eigen insteek en hierdoor ontstond er een enorme verscheidenheid aan stijlen: van steady techno, breakbeat en acid tot aan de Rotterdamse ‘Parkzicht sound’ en de donkere hardcore met de wat hogere bpm’s, you name it. Alles was aan het ontstaan in die jaren. Dit is voor een DJ fijn omdat je alle kanten op kan met je set en het is daardoor denk ik ook voor het publiek erg interessant.

In deze tijd is ook de fundering gelegd voor een hoop van de dingen waar we tegenwoordig naar luisteren.

Waarin onderscheidt Heimwee zich denk je van een regulier 90’s of Classics feest?

Ik denk dat het een feest is dat gericht is op een gevoel overbrengen en niet zo zeer om alle hitjes uit die tijd per se voorbij te laten komen. Het gaat ons juist ook om die briljante b-kanten. Dit is ook de reden waarom ik bijvoorbeeld mensen als Collision en Li-Z graag neerzet. Naast het feit dat ze wel raad weten met een paar draaitafels zijn het ook mensen die qua platenkeus mij en het publiek kunnen blijven verrassen. Ze hebben, net als ik, een hobby gemaakt van het zoeken naar de onbekende, obscure juweeltjes uit deze tijd en dit merk je in hun sets. Ik bedoel, iedereen kan een oude Prodigy plaat draaien (om maar wat te noemen) en een zaal los krijgen, maar ik denk dat voor ons de lol zit in datzelfde effect bereiken met een plaat die niemand kent…of juist vergeten was.

Deze editie zal voor de tweede keer de Spiegelzaal gehost worden door niemand minder dan DJ Gizmo met 070 House Classics. Hierdoor denk ik dat we met deze avond de goeie ouwe tijd over het gehele spectrum mooi kunnen belichten.

Om mensen een beetje een idee te geven; wat zijn jouw 5 favoriete tracks die kenmerkend zijn voor deze tijd?

Vijf maar? Vooruit, ik ga mijn best doen:

1. Joey Beltram – Energy Flash
2. Format 1 – Solid Session
3. Hypnotist – Pioneers of The Warped Groove
4. The Brothers Grimm – Exodus (When The Lion Awakes)
5. Two Pieces – Magic Bells

OK, duidelijke taal. Ik was al verkocht, maar nu heb ik er nog meer zin in. Koud bier en hete beats in de Pip…shit is aan! Jij nog iets toe te voegen meneer Emission?

Kom het allemaal 2 april meemaken in Pip!

En nu ik toch het laatste woord heb, hier nog wat links:

Heimwee pagina:
https://www.facebook.com/Heimwee-847368078687968/

Heimwee X 070 House Classics 2 april:
https://www.facebook.com/events/1752269061671891/

Emission:
https://www.facebook.com/emissionaudio/

Tot Heimwee!
– Frans van ’t Haagje

Live recording van de legendary Mark Du Mosch tijdens ons eerste avontuur op de Komeetweg met o.a. Dekmantel Soundsytem. Volg Planet Warehouse op Facebook.

West-Coast E.U. meets West-Coast U.S.A., onze eigen Intergalactic Gary b2b met Solar tijdens Jágermeister’s Taste of PIP.

Robert Bergman brengt je de toepasselijke hitte op de dansvloer tijdens HEAT.

Warme Daan, transpirerend transparant. Ruim 2 uur vibes van onze Scheveningse vriend.

Deep Sea squad Bredt, Woody en Oceanic. Balearic, eclectic, cosmic, aquatic.